Snurkbeugel

Snurken is een hinderlijk verschijnsel, wat kan voorkomen als gevolg van een vernauwing in de luchtwegen. Snurken kan het eerste stadium zijn van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Een anti snurkbeugel kan hier een goede oplossing zijn.

Wat is een Snurkbeugel?

Een snurkbeugel, ook wel MRA genoemd, is een is een anti-snurk beugel die tijdens het slapen in de mond gedragen wordt. De snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak niet naar achter kan zakken, zodat de luchtweg open blijft. Zo wordt de oorzaak van het snurken en de apneu opgelost en zal de nachtrust aanzienlijk verbeteren.

Werking

Snurken kan veroorzaakt worden door het naar achteren zakken van de tong tijdens de slaap. De luchtweg wordt hierdoor gedeeltelijk geblokkeert. Dit veroorzaakt het snurk-geluid. Daarnaast kunnen apneus ontstaan, dit zijn korte ademstops, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Een snurkbeugel heft dit probleem op. De constructie wordt voor het slapen gaan over de tanden geplaatst en duwt de onderkaak wat naar voren. Hierdoor zakt de tong minder naar achter en blijft de luchtweg vrij. Hierdoor zal het snurken en de slaapapneu in veel gevallen ook afnemen of verdwijnen.

Voor wie is een snurkbeugel geschikt?

De beugel is geschikt voor mensen bij wie het naar achteren zakken van tong en onderkaak de oorzaak van het snurken is. Welk type beugel voor jouw geschikt is kan afhangen van de stand van uw onderkaak en de gezondheid of staat van je gebit. Wil je meer weten over het dragen van een snurkbeugel als je een kunstgebit of gebitsprothese hebt? lees dan ons artikel “Snurkbeugel dragen met kunstgebit?“.

Soorten beugels

Er zijn diverse soorten snurkbeugels. Het is van belang dat de beugel bij je past. Ieder gebit is anders. Aangezien je de beugel iedere nacht draagt, is het van belang dat deze een prettige pasvorm heeft. De aanschaf van de beugel kan op twee manieren:

1. Snurkbeugel op medische indicatie

Een medische indicatie voor het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) is de diagnose OSAS, oftewel: Obstructief Slaapapneu Syndroom, kort gezegd: slaapapneu. Deze wordt dan aangemeten in nauw overleg tussen je arts, het slaapcentrum en de tandarts.

Vergoeding snurkbeugel

Wanneer er sprake is van slaapapneu wordt de beugel grotendeels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Als er geen sprake is van slaapapneu, maar er wel een snurkprobleem is, kan het zijn dat je vanuit de aanvullende verzekering een gedeeltelijke vergoeding kunt krijgen. Informeer bij de zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

In sommige gevallen krijg je na de diagnose OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) een CPAP. Dit is een masker dat door middel van luchtdruk zorgt dat uw luchtwegen openblijven tijdens de slaap. Niet iedereen kan wennen aan een CPAP. In dat geval wil de zorgverzekeraar, na het vragen van toestemming, vaak de overstap naar een snurkbeugel vergoeden. Lees hier meer over de “Vergoeding Snurkbeugel / MRA Zorgverzekering“.

2. Snurkbeugel zonder medische indicatie

Het kan ook zijn dat je geen medische indicatie hebt voor een anti snurkbeugel. Dit kan komen vanwege het feit dat je geen apneus hebt of omdat het aantal apneus per uur onvoldoende is om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Toch kun je ook dan een anti snurk beugel aanschaffen! Je kunt er voor kiezen een duur model aan te laten meten, maar u kunt ook zelf een goedkoper alternatief aanschaffen.
Bij ons vind je een brede selectie betaalbare anti snurkbeugels. Deze schaf je online aan en kunnen ook op maat gemaakt worden.

Populaire Anti-snurk beugels:

» Bekijk hier alle producten in de categorie anti-snurkbeugels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *