Slaapstoornissen

0

Er zijn vele aandoeningen die de slaap kunnen verstoren, dit noemen we slaapstoornissen. Bij een slaapstoornis zul je snel denken aan een aantal bekende aandoeningen zoals snurken, slaapapneu en slapeloosheid. We hebben daarom een selectie gemaakt van de meest voorkomende en interessantste slaapstoornissen.

Slaapstoornissen

Slaapstoornissen, een veelvoorkomend en vaak onderschat gezondheidsprobleem, beïnvloeden het dagelijks leven van miljoenen mensen wereldwijd. Deze pagina is gewijd aan het verkennen en begrijpen van de complexe wereld van slaapstoornissen. Van slapeloosheid tot slaapapneu, we zullen dieper ingaan op de verschillende soorten slaapstoornissen, hun oorzaken en symptomen, evenals mogelijke behandelings- en beheersingsstrategieën. Ontdek hoe een goede nachtrust essentieel is voor een gezond en evenwichtig leven, en hoe je eventuele slaapproblemen effectief kunt aanpakken.

Overzicht van slaapstoornissen:


Circadiane Ritme Slaapstoornis (slaapritmestoornis)

Circadiane Ritme Slaapstoornis, ook wel bekend als een slaapritmestoornis, is een aandoening waarbij het natuurlijke slaap-waakritme van een individu niet overeenkomt met de conventionele slaap- en waaktijden die sociaal wenselijk zijn.
» Lees verder…


Hypnagoge schok (slaapstuipen)

Een hypnagoge schok kan het beste omschreven worden als ‘wakker schrikken door het gevoel dat je valt’. Dit wordt ook wel een ‘slaapstuip’ genoemd.
» Lees verder…


Insomnia (Slapeloosheid)

Insomnia is een slaapstoornis die in de volksmond beter bekend staat als slapeloosheid. Mensen die aan deze slaapstoornis lijden zijn vaak lichamelijk en psychisch uitgeput. Zodra vastgesteld kan worden wat de reden is voor het slechte slapen kan een behandelplan worden opgesteld.
» Lees verder…


Nachtzweten

Nachtzweten is ‘s nachts badend in het zweet wakker worden, door factoren die niet toe te wijzen zijn aan een te warme omgeving. Zoals een te dik dekbed of een te warme kamer. Bij nachtzweten, zweet je vanwege andere factoren en het komt voor bij zowel mannen als vrouwen.
» Lees verder…


Narcolepsie

Narcolepsie is een zeldzame slaapstoornis die ervoor zorgt dat je overdag soms zomaar in slaap valt en dat je ‘s nachts vaak wakker ligt.
» Lees verder…


Pavor nocturnus (angstaanvallen)

Pavor nocturnus zijn angstaanvallen die tijdens de eerste 2 tot 3 uren van de slaap ontstaan. Deze slaapstoornis komt vooral voor bij kinderen tussen de 3,5 en 12 jaar en verdwijnt meestal op latere leeftijd vanzelf. Pavor nocturnus is niet hetzelfde als een nachtmerrie.
» Lees verder…


Rusteloze benen syndroom (Restless Legs Syndroom (RLS))

Het rusteloze benen syndroom, ook wel aangeduid met de Engelse term ‘Restless Legs Syndrome’ of RLS, is een slaapstoornis die relatief vaak voorkomt (5-10% van de Nederlandse bevolking). Het belangrijkste symptoom van rusteloze benen is bewegingsdrang.
»Lees verder…


Slaapapneu

Slaapapneu ontstaat net als bij snurken meestal door een vernauwing in de luchtwegen. In tegenstelling tot het normale snurken kan bij slaapapneu de luchtweg volledig instorten en hierdoor wordt de ademhaling geblokkeerd (een apneu).
»Lees verder…


Slaapwandelen (Somnambulisme)

Slaapwandelen oftewel somnambulisme valt als aandoening onder de parasomnieën: slaapstoornissen waarbij de slaap verstoord wordt door abnormaal gedrag. Een slaapwandelaar vertoont lichamelijke activiteiten terwijl hij/zij eigenlijk slaapt.
»Lees verder…


Slaapstoornissen bij ouderen

Veel ouderen gaan slechter slapen naarmate ze ouder worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kun je meer lichamelijke ongemakken ervaren naarmate je ouder wordt. Een andere mogelijke oorzaak kan een slaapstoornis zijn; je kunt hierbij denken aan snurken, slaapapneu of het rusteloze benen syndroom.
» Lees verder…


Slaapverlamming

De slaapstoornis ‘Slaapverlamming’ beïnvloedt het vermogen om te bewegen of te spreken bij het ontwaken of voor het in slaap vallen.
» Lees verder…


Snurken

Snurken is het geluid dat je maakt tijdens het slapen als gevolg van een gedeeltelijke blokkade van de luchtweg. Het geluid van het gesnurk verschilt per persoon zowel in volume als in klank.
» Lees verder…


Tandenknarsen (Bruxisme)

Tandenknarsen duidt op het onbewust of bewust op elkaar schuiven van de kiezen of de tanden, waardoor een knarsgeluid ontstaat. Het gebeurt heel vaak tijdens de slaap, en je hebt er eigenlijk geen controle over.
» Lees verder…


Oplossingen tegen slaapstoornissen

Bij een slaapstoornis zul je snel denken aan een aantal bekende aandoeningen zoals snurken, slaapapneu en slapeloosheid. Het is uiteraard zeer vervelend als je aan een slaapstoornis leidt. De oplossingen kunnen soms even simpel als ingewikkeld zijn. Voor bijvoorbeeld tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is een hulpmiddel snel te vinden; een knarsbitje. Dit zal echter niet de achterliggende reden voor het knarsen voor u oplossen.

Bij snurken of lichte slaapapneu is de oplossing ook vaak gemakkelijk. Als de reden voor het snurken bijvoorbeeld een verstopte neus of een allergie is kan met simpele middelen zoals een neusspray het snurken worden opgelost. Op dit gedeelte van onze website gaan we in op verschillende slaapstoornissen en hun oplossingen en behandelingen. We hopen dat deze informatie je helpt een verklaring en oplossing te vinden voor jouw slaapstoornis of die van je partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *